Tips voor het maken van je foto

"Wees oorspronkelijk, maak geen foto na"


"Let op je omgeving"

"Let op waar het licht vandaan komt"


"Sta vroeg op"

1. Wees creatief

De jury is op zoek naar foto’s die een creatief moment van de fotograaf laten zien. Het mooiste is als de fotograaf door zijn creativiteit iets toevoegt aan het plaatje. 

2. Vertel een verhaal

Foto’s die een verhaal vertellen, verdienen extra aandacht. Dit kan een gedrag zijn, van een dier, een proces van een plant of wat voor natuurverschijnsel dan ook. Wat zit er achter het mooie plaatje? Lees meer over de opdracht.

3. Laat de relatie tussen mens en natuur zien

Sommige foto’s vertellen in één oogopslag dat er altijd en overal een relatie is tussen mens en natuur, positief en negatief. Het gaat niet altijd hoe we het zouden willen. Of juist wel. Je kunt laten zien hoe het minder wordt, een bedreiging, of hoe het juist beter kan, dat er een oplossing bestaat.

4. Maak onderscheid

Wat de jury liever niet ziet, zijn imitaties van andere foto’s. Veel fotografen gaan naar dezelfde plekken om foto’s te maken. Probeer je te onderscheiden door een andere invalshoek te kiezen.

5. Neem de tijd

Ook dicht bij huis vind je wilde dieren. Onder andere in dierentuinen. Bij foto’s gemaakt in dierentuinen kijkt de jury of de fotograaf er iets aan toe heeft gevoegd. Omdat je heel dichtbij kunt komen, heb je de tijd om goed over de foto na te denken.

6.Wees goed voor de natuur

De jury ziet niet graag foto’s van dieren of natuur waar de fotograaf een negatieve invloed heeft gehad op de natuur of het dier. Dat past niet bij onze esthetiek.